Vlastnosti a typy Vinylových podlah

Vinyl, PVC, lino. Dílce, role, plovoucí podlaha a click systém. Také se trochu ztrácíte v pojmech kolem vinylových podlah? Nezoufejte, po přečtení tohoto článku budete mít jasno, která vinylová krytina je pro vás ta nejvhodnější. Přinášíme vám přehled jednotlivých typů vinylových podlah včetně jejich typického využití, předností i omezení.

Výroba a materiál vinylových podlah

Hlavní výrobním materiálem je polyvinylchlorid (PVC) – odtud název vinylová podlaha. Hlavním důvodem, proč se dnes pro tyto podlahové krytiny již nepoužívá název PVC, je snaha výrobců a prodejců odlišit nové výrobní procesy a materiály od původních. Dříve se podlahoviny z PVC vyráběly dosti neekologickým způsobem za použití ftalátů jako změkčovadel. Ftaláty se z takového PVC uvolňují do vzduchu, odkud se snadno vstřebávají do krve, stejně jako kontaktem s pokožkou. V těle působí jako alergeny, zatěžují ledviny a játra a mohou negativně ovlivnit reprodukční schopnosti a vývoj plodu.

V současnosti se ftaláty při výrobě kvalitních vinylových podlah nepoužívají a vinylové krytiny s označením A+ se vyznačují velmi nízkými emisemi těkavých organických sloučenin (VOC – volatile organic compound) obecně. Kromě toho se jedná o 100% recyklovatelné materiály.

Vinylové podlahy jsou ve většině případů heterogenní (vícevrstvé) podlahy. Jejich skladba se u jednotlivých výrobců může drobně lišit v počtu vrstev, použitých materiálech i výrobních procesech, obvykle se ale skládají z podkladní vrstvy, nosné vrstvy, stabilizační mřížky, dekorové fólie, nášlapné vrstvy a ochranné vrchní vrstvy.

Každá z vrstev má svou funkci. Podkladní vrstva dává lepeným vinylovým dílcům dobrou přilnavost k lepidlu, u plovoucích vinylů má ochrannou funkci a u metrážových vinylových krytin plní funkci izolační. Nosná vrstva určuje celkovou pevnost, stabilizační mřížka snižuje teplotní roztažnost, dekorační fólie dává podlaze její vzhled, nášlapné vrstvy společně s ochrannými nátěry zajišťují odolnost vinylové krytiny proti opotřebení a její snadnou údržbu.

 

Vinylové podlahy dělíme do tří základních kategorií:

1. Vinylové metrážové podlahy – PVC

Ještě dnes se velmi často setkáme s onačením lino nebo linoleum, ačkoli s tímto materiálem nemají vinylové podlahy nic společného. Bližší označení je PVC, z jehož základu pochází název vinyl. Jedná se o měkčené podlahoviny v rolích, vyráběných nejčastěji v šíři 2 m, 3 m, 4 m nebo 5 m. Z hlediska mechanické odolnosti je dělíme na zátěžové (objektové) a bytové krytiny, a to dle třídy zátěže, nebo podle druhu podkladní vrstvy (s filcem, nebo s pěnovým rubem). Podrobněji podle druhotných specifických vlastností, souvisejících s účelem použití, můžeme metrážové vinylové podlahy rozdělit na akustické, které tlumí kročejový i prostorový hluk, protiskluzné, sportovní, antistatické, antibakteriální a podobně. Často se lze setkat také s dělením podle dekoru – například na dekor dřeva, kamene, dlažby, imitace betonů a stěrek či designové a jednobarevné dekory.

  • Zátěžové vinylové podlahy v metráži, jak název napovídá, jsou určeny především do vysoce zatěžovaných komerčních nebo průmyslových prostor, jako jsou restaurace, kanceláře, hotely, sklady či výrobní haly. Díky moderní technologii výroby, která dává těmto krytinám kromě odolnosti i perfektní vzhled, nachází velmi často místo i v bytech či rodinných domech. Z naší nabídky se jedná například o Supreme Plus, Solid 270, Flexar, Eminence, či Tex Acoustic.

  • Bytové vinylové podlahy v metráži jsou naopak vhodné především pro bytovou zástavbu, avšak většina produktů z této kategorie zvládne i lehkou komerční zátěž. Jejich předností je nesmírně široký výběr dekorů, barev a odstínů, který v ostatních kategoriích nemá konkurenci. Z naší nabídky jde například o řady Fortex, Duplex, Whiteline, Greenline, ART 260, Alto Luxury, Retro, nebo Scara.

  • Metrážové vinyly – PVC s filcem jsou v posledních letech stále oblíbenější, a to zejména díky své rozměrové stabilitě a pevnosti, které umožňují pokládku v bytových prostorech bez lepení až do plochy 50 m². Další obrovskou výhodou filcového podkladu je schopnost vyrovnávat drobné nerovnosti podkladu až do výšky 1 mm. V řadě případů tak není nutné upravovat podklad, což s sebou přináší úsporu času i financí. V neposlední řadě filc zvyšuje již tak dobré zvukově i tepelně izolační vlastnosti vinylových podlah. V naší nabídce patří do této kategorie například Tex 280, Gerflor Texline, Fortex, Duplex, Greenline, Whiteline, Tex Acoustic, Texalino Supreme a nové neuvěřitelně realistické 3D vzory  v kolekci Tex Maxima.

  • Metrážová PVC s pěnovým rubem jsou na trhu s podlahami již dlouhá léta stálicemi. Na rozdíl od výše popsaných druhů mají měkčenou spodní vrstvu, která má za úkol hlukovou a tepelnou izolaci a také tlumení došlapu, tedy odpružení nárazů chodidel, respektive obuvi při chůzi nebo při sportu. Na došlap jsou tyto krytiny velmi příjemné a teplé. Jednotlivé řady se vyznačují různou hustotou a tloušťkou podkladní vrstvy a podle toho mají i odlišné vlastnosti. Vyšší hustota a menší tloušťka propůjčují krytině větší odolnost, ale horší izolační a tlumicí vlastnosti, a naopak. Nevýhodou měkčeného podkladu je náchylnost na otlaky těžkých předmětů (skříně, pračka, kuchyňská linka, postel…), které na něm dlouhodobě stojí. V naší nabídce je tato skupina zastoupena například řadami Luppiter, Jumbo, Merkur, Art 260, Trento, Scara, Alto, Retro nebo Woodlike.

Cenově jsou metrážové vinylové krytiny velmi dostupné, snadno se instalují (to platí zejména pro vinyl s filcem), a díky nejvýhodnějšímu poměru cena/užitná hodnota si dlouhodobě udržují přední pozici mezi nejoblíbenějšími a nejprodávanějšími podlahovými krytinami na trhu.

 

2. Lepené vinylové dílce

V zahraničí jsou lepené vinylové dílce známé pod zkráceným názvem LVT (Luxury Vinyl Tiles). Jedná se o 2 až 3 mm silné lamely o různých plošných rozměrech, v nepřeberném množství dekorů, nejčastěji v imitacích dřeva, dlažby a kamene. Lamely se instalují lepením natěsno vedle sebe do lepidlového lože, nebo na samolepicí podložky. Jelikož se podlaha skládá z dílců, je při pokládce menší prořez, zejména u velmi členitých místností. Kvalitní vinylové dílce mají vysokou rozměrovou stabilitu, mechanickou odolnost, dlouhou životnost, dobré zvukově izolační vlastnosti, jsou variabilní (například lze kombinovat více barevných odstínů dohromady), velmi snadno se udržují, jsou voděodolné, zdravotně nezávadné a cenově dostupné.

Pokládka lepených vinylových dílců patří mezi náročnější. Pro perfektní finální vzhled je nezbytné dodržovat pečlivě všechny kroky montážního postupu, zejména při přípravě podkladu, který je základem pro krásnou podlahu s dlouhou životností. Velkou výhodou lepených dílců je snadná výměna poškozených lamel za nové.

Stejně jako ostatní podlahové krytiny se lepené vinylové podlahy dělí podle třídy zátěže na:

  • zátěžové – s nášlapnou vrstvou o tloušťce 0,55 mm a vyšší; z naší nabídky jsou to například řady Plank IT, Tajima, Ecoclick 55, Moduleo Impress nebo Thermofix 2,5 mm,

  • bytové – s tloušťkou nášlapné vrstvy 0,3 až 0,4 mm, což je zcela dostačující nejen pro obytné prostory, ale i do komerčních prostor s nižší až střední intenzitou zátěže; z našeho sortimentu můžeme vybrat například řady Thermofix 2 mm, Vepo, Fatra Imperio, Moduleo Select, Eco30 nebo Tarko.

 

3. Plovoucí vinylové podlahy

Konstrukce plovoucích vinylových podlah je velmi podobná jako u lepených dílců s tím rozdílem, že jejich nosná vrstva je podstatně silnější a po obvodu každé lamely se nachází zámkový spoj neboli click, kterým se lamely k sobě spojují a následně drží v jednom kompaktním celku. Plovoucí podlahy obecně jsou ideální při rekonstrukcích, protože se za dodržení určitých podmínek dají pokládat třeba na původní parkety, dřevěné a dřevotřískové podlahy, dlažbu, beton a jiné rovné podklady. Další výhodou je snadná a rychlá instalace bez mokrých procesů, jsou proto velmi vhodné pro dřevostavby. V případě pronájmu lze nový plovoucí vinyl bez problému položit na stávající podlahu a po skončení pronájmu dílce snadno rozebrat a odvézt.

Plovoucí vinylové podlahy mají dvě základní podskupiny:

  • Celovinylové plovoucí podlahy jsou přibližně 4 – 6 mm silné, nosnou vrstvu tvoří vinylová deska, vyztužená jednou nebo dvěma vrstvami skelných vláken. Další vrstvy jsou shodné jako u ostatních vinylových podlah – dekorační vrstva, nášlapná vrstva a povrchová úprava.

    Pod většinu těchto podlah se pokládají izolační podložky speciálně určené pro celovinylové click systémy. Tyto podložky mají vyšší hustotu a tím pádem snesou větší zatížení, čímž chrání zámky lamel před deformací. Na trhu jsou i kolekce podlah, které mají izolační podložku dokonce integrovanou již z výroby, takže není třeba ji dokupovat samostatně. Někteří výrobci nosné vrstvy kombinují z různých materiálů, jako je tomu třeba u novinky pro rok 2019 – řady Click Elit Lux s patentovaným kompozitním jádrem nové generace IsoCore, které je lehčí, pevnější, stabilnější a 100% vodotěsné.

    Celovinylové click podlahy vynikají jednoduchostí a rychlostí pokládky, bez nutnosti použití speciálního nářadí. V případě, že je podklad dostatečně rovný a soudržný, není třeba ho nijak připravovat, což šetří váš čas i peníze. Plovoucí celovinylové podlahy jsou voděodolné, takže je lze bez obav použít ve vlhkých prostorách, jako jsou koupelny, prádelny nebo kuchyně. Omezením je pouze nevhodnost pokládky na elektrické podlahové topení z důvodu rychlých teplotních změn, které jim nesvědčí.

  • Plovoucí vinylové podlahy na HDF desce jsou kombinací mezi vinylem a laminátovou plovoucí podlahou. Své vlastnosti jim propůjčují oba typy krytin – vinyl dává podlaze dokonalý vzhled, pocit teplé podlahy a dobré akustické vlastnosti, HDF deska dělá podlahu pevnou a stabilní. Nosná HDF deska (High Density Fibre) je dřevovláknitá deska lisovaná pod velkým tlakem, na niž je svrchu nalepen vinylový dílec a eventuálně zespodu izolační korková vrstva jako u podlah Fatraclick a RS Click.

    Celková tloušťka těchto podlah je zhruba 9 až 10 mm, zámkové spoje jsou obdobné jako u laminátových podlah a taktéž i způsob instalace. I když jsou dnešní HDF desky opatřeny zvýšenou ochranou proti vlhkosti, nedoporučuje se tyto podlahy pokládat do vlhkých prostor, ale na rozdíl od celovinylových podlah se mohou instalovat na elektrické podlahové topení a rohože. Pod plovoucí vinylové podlahy na HDF, bez integrované izolační podložky, se doporučuje tuto podložku položit samostatně. Nejčastěji jsou využívány podložky z XPS (extrudovaný polystyren) o tloušťce 1,5 až 3 mm, dodávané v deskách nebo v rolích, ale na výběr je z mnoha dalších materiálů s vylepšenými vlastnostmi, jako je lepší akustika, zvýšená tepelná izolace, nebo naopak menší tepelný odpor (vhodný pro podlahové topení), vyšší odolnost v tlaku a tahu či parotěsnost.