Vinylová, nebo laminátová podlaha?

Často od našich zákazníků dostáváme dotaz, jaké jsou největší rozdíly mezi vinylovými a laminátovými podlahami. V tomto článku se proto zaměřujeme na nejvýznamnější výhody i vlastnosti omezující použití těchto dvou druhů podlahových krytin, jejich technické parametry a také náročnost pokládky a následné údržby.

Vinylové podlahy

Vinylové podlahy dělíme na lepené, plovoucí celovinylové (click), plovoucí na HDF nosiči nebo nový systému click vinylu RIGID. Všechny tři druhy se skládají z několika vrstev – podkladní, nosné, stabilizační, dekorové, nášlapné a ochranné krycí vrstvy.

Každá z těchto vrstev má svou funkci. Podkladní vrstva dává lepeným vinylovým dílcům dobrou přilnavost k lepidlu, u plovoucích vinylů má ochrannou funkci. Nosná vrstva určuje celkovou pevnost lamel, stabilizační mřížka snižuje teplotní roztažnost, dekorační vrstva dává podlaze její vzhled a nášlapné vrstvy společně s ochrannými nátěry zajišťují její odolnost proti opotřebení a snadnou údržbu.

 

Skladba vinylové plovoucí podlahy FatraClick / RS-click
Skladba vinylové plovoucí podlahy FatraClick / RS-click

 

Skladba vinylové plovoucí podlahy Click Elit LUX
Skladba vinylové plovoucí podlahy Click Elit LUX

 

Skladba vinylových podlah se u jednotlivých výrobců může drobně lišit. Některé plovoucí vinylové podlahy (např. Style Floor Click nebo Fatraclick) mají již integrovanou izolační podložku. Rovněž nosné vrstvy se kombinují z různých materiálů jako například u podlahy Click Elit LUX s patentovaným jádrem IsoCore. Novinkou mezi vinylovými zámkovými podlahami (click) je systém RIGID = vinyl nové generace, kde jednou ze složek nosné desky je např. vápenec, podlaha je tak pevnější, odolnější a rozměrově stálá (např. SPC Floor concept nebo kolekce podlah RIGID PLUS SPC)

Výhody vinylových podlah

Vinylové podlahy patří mezi teplé krytiny, což v praxi znamená, že odvádí teplo z vašich nohou podstatně pomaleji než podlahy laminátové nebo dlažba. Oproti laminátovým podlahám mají také mnohem lepší zvukově izolační schopnosti, což se týká jak hluku kročejového, tak i vedení hluku v prostoru.

Na rozdíl od běžných laminátových krytin jsou lepené vinylové a celovinylové podlahy odolné proti vlhkosti, tudíž se dají pokládat i do koupelen, kuchyní, prádelen a jiných vlhkých prosto. To neplatí pro vinylové podlahy na HDF deskách, které jsou právě kvůli podkladové desce do prostor s vyšší vlhkostí vzduchu, ale i podkladu nevhodné.

Velkými přednostmi vinylu jsou odolnost proti mechanickému poškození a velmi snadná údržba. V případě lepených vinylových podlah je užitečnou vlastností jednoduchá výměna jedné nebo více lamel, pokud dojde k jejich poškození. U plovoucích vinylových podlah, takzvaných click systémů, je velmi snadná a rychlá instalace krytiny bez nutnosti použít speciální nářadí. U samoležících vinylových podlah je pokládka ještě jednodušší a rychlejší, jelikož se jednotlivé dílce jen pokládají vedle sebe bez použití jakýchkoliv lepidel či zámků.

Kvalitní materiály od renomovaných výrobců, jako jsou například Tarkett, Gerflor, IVC, Onefloor, Grabo nebo česká firma Fatra, zaručují zdravotní nezávadnost a při jejich výrobě se nepoužívají škodlivé ftaláty. V neposlední řadě je výhodou i obrovský výběr dekorů od různých struktur a odstínů dřeva přes imitaci dlažby či kamene až po dekory textilní nebo s metalickým nádechem, které nabízí například oblíbený Thermofix.

Omezení ve využití vinylových podlah

Vinylové podlahy nemají mnoho záporných vlastností, ale stejně jako u každého materiálu, i u nich se najdou vlastnosti omezující jejich využití.

První z nich je teplotní roztažnost (stabilita) vinylu. Vlivem změn teploty se mohou u lepených a samoležících dílců mezi jednotlivými lamelami vytvořit úzké spáry o tloušťce řádově desetin milimetru, což hlavně u světlých dekorů někteří lidé považují za vadu. U plovoucích celovinylových podlah či vinylu na HDF desce se změna rozměrů vlivem teplotní roztažnosti díky zámkovému spoji přenese až k okrajům podlah u stěn, stejně jako u laminátu, proto není viditelná.

Většina vinylových podlah je citlivá na velké teplotní rozdíly, proto se nedoporučuje pokládat je na elektrické podlahové topení a do prostor, kde se mohou na podlaze vyskytnout teploty vyšší než 28 °C. Pokud tedy máte například velká okna na terasu, kterými v létě dlouho a pravidelně svítí dovnitř slunce, je nutné je zastínit, protože sluneční paprsky dokáží podlahu zahřát na teploty přesahující 60 °C. Následkem toho vinyl měkne, roztahuje se, ztrácí pevnost a odolnost a zkracuje se jeho životnost. V těchto případech doporučujeme použití nových vinylových dílců Click Elit LUX s patentovaným jádrem IsoCore, které je podstatně stabilnější a odolnější proti změnám teplot. Vinylfloor tyto podlahy nabízí jako jeden z mála prodejců v ČR.

U lepených vinylových podlah bychom mohli za určitou komplikaci považovat také nezbytný perfektní podklad a použití kvalitních montážních materiálů společně s precizním provedením. Pro laika není montáž lepeného vinylu snadný úkol, jelikož se na něm ukáže každá malá nerovnost podkladu nebo kladečská chyba.

Laminátové plovoucí podlahy

Laminátové podlahy jsou stejně jako podlahy vinylové vícevrstvé krytiny. Základní strukturu tvoří spodní, takzvaná protitahová vrstva, která jednak vyrovnává pnutí jednotlivých vrstev lamely, jednak tvoří částečnou ochranu proti vlhkosti, dále nosná HDF deska (dřevovláknitá deska lisovaná pod vysokým tlakem), papírová dekorační vrstva a vrchní ochranná vrstva, takzvaný overlay. Stejně jako u vinylových podlah může být na spodní vrstvě nalepena ještě izolační podložka. Skladba podlah od jednotlivých výrobců se rovněž může v malé míře lišit.

Výhody plovoucích laminátových podlah

Významnou předností laminátových podlah je jejich cenová dostupnost. Zejména nejlevnější lamináty lze v akci často sehnat již za cenu od 100 Kč/m². Kvalitnější materiály se pohybují v cenovém rozpětí zhruba od 280 do 700 Kč/m². Rozdíly mezi levnými a dražšími plovoucími laminátovými krytinami jsou viditelné již na první pohled, a to v síle materiálu, povrchové úpravě a hlavně v kvalitě dekorační vrstvy.

Výhodou je snadná instalace a také případná demontáž, zde se však sluší podotknout, že vinylové plovoucí podlahy jsou na tom ještě o něco lépe. Na druhou stranu, pod laminátové plovoucí podlahy, na rozdíl od vinylových, lze použít elektrické podlahové topení.

U laminátových podlah, stejně jako u vinylových, nalezneme velký výběr dekorů, laminát je zdravotně nezávadný a snadno se udržuje – pouze opatrně s vodou. I to se ale mění – v posledních letech se objevují nové výrobní technologie a někteří výrobci již dodávají na trh speciální vlhkuodolné laminátové podlahy.

Nevýhody laminátových podlah ve srovnání s vinylem

  1. Nižší odolnost proti vlhku – u běžných podlah je bobtnání uváděno do 18 %.
  2. Pocit studené podlahy – laminát odvádí velmi rychle teplo z chodidel.
  3. Hlučnost – každý, jehož soused o patro výše má plovoucí laminátovou podlahu, vám potvrdí, že slyší každý krok, cokoli, co spadne na zem, a také cvakající drápky psího kamaráda.

 

Postrádáte pro konečné rozhodnutí, jestli zvolit vinylovou, nebo laminátovou podlahu, ještě nějakou informaci? Neváhejte nás kontaktovat – rádi vám vaše dotazy zodpovíme buď osobně v naší vzorkové prodejně, telefonicky, nebo e-mailem.