Návod na pokládku metrážové vinylové podlahy (PVC)

Vinyl v metráži (PVC) patří mezi nejoblíbenější podlahové krytiny, a to díky mnoha vyráběným typům, široké nabídce dekorů, nízké pořizovací ceně, barevné a tvarové stálosti, nenáročné údržbě, dlouhé životnosti a také snadné a rychlé pokládce.

Jak objednat řez PVC?

  1. Nejprve si vyberte typ a dekor PVC vhodný do vašeho interiéru. Pokud si nejste jisti, rádi vám s výběrem poradíme.
  2. Místnost, kde budete PVC pokládat, přesně zaměřte, nejlépe na několika místech její šířku i délku + počítejte s rezervou. Pozor! Všechny metrážové a elastické krytiny se dodávají s rozměrovou tolerancí šířky i délky ±1 %!
  3. Vyberte si potřebnou šíři role PVC, která je vždy dána rozměry místnosti. Nejčastěji se PVC vyrábí v rolích šíře 2, 3, 4 a 5 m. Použití širšího rozměru role je po technické a estetické stránce vhodnější.
  4. Délku řezu PVC pro vás připravíme dle vašeho požadavku (nemusíte objednávat po celých metrech). Délku však zaokrouhlujeme na „pěticentimetry“. Na základě našich zkušeností doporučujeme vždy objednat alespoň 5 – 10 cm podlahoviny navíc z důvodu nerovnosti stěn a rohů místnosti.
  5. PVC se objednává na m². Obecně platí, že 1 m² = šíře role × délka řezu PVC

Příprava povrchu před pokládkou

  1. Starou podlahu důkladně vyčistěte. Podklad musí být rovný, hladký, pevný, suchý a bez mastnot.
  2. Staré podlahoviny v podkladu musí být dobře zafixovány nebo odstraněny. Nedoporučujeme pokládat nové PVC či vinylovou podlahu na stará PVC.
  3. Pro vyrovnání nerovností používejte pouze ve vodě rozpustná plniva (dvousložková polyesterová plniva mohou způsobit změnu barvy podlahoviny).
  4. Doporučujeme odstranit všechny staré soklové lišty.
  5. Teplota v místnosti musí být při pokládce vždy nad 18 °C a teplota podlahy minimálně 15 °C.
  6. Podlahoviny je možné pokládat na podlahy s teplovodním vytápěním, které nevytápí podlahu na více než 28 °C. Podmínkou pokládky je vždy celoplošné lepení při teplotě podlahy v rozmezí 18 – 22 °C.

Pokládka PVC

  1. PVC nechte před pokládkou v místnosti aklimatizovat na pokojovou teplotu, ideálně plošně rozložené, nejlépe po dobu 24 hodin.
  2. Před samotnou pokládkou důkladně zkontrolujte, že nová krytina je v pořádku, bez trhlin, barevných rozdílů nebo fleků, nevratných otlaků či jiných známek kazů.
  3. Rozložené aklimatizované krytiny srovnejte dle potřeby a zařízněte podél stěn tak, aby mezi stěnou a krytinou byla dilatační spára – doporučujeme alespoň 5 mm.
  4. Pás PVC na jedné polovině zatižte, aby nedošlo k jeho nechtěnému posunutí, a druhou polovinu opatrně přehněte. Při překlápění se krytina nesmí zmačkat, zlomit ani protrhnout.
  5. Na odkrytou polovinu podlahy naneste lepidlo a nechte dostatečně odvětrat. Po odvětrání opatrně položte přehnutou polovinu na lepidlové lože tak, aby pod krytinou nevznikly vzduchové bubliny.
  6. Nakonec krytinu důkladně přitlačte pomocí přítlačného válce. U druhé poloviny se postup opakuje.
  7. K podkladu se PVC lepí vodou ředitelnými akrylátovými lepidly. Krytinu je třeba vždy přilepit v případě první pokládky nebo pokládky po odstranění starých krytin z podkladu. Způsob a postup aplikace lepidla se řídí návodem výrobce lepidla.
  8. Pro zátěžová a bytová PVC doporučujeme využít disperzní lepidlo UZIN KE 418, pro PVC s filcovou podložkou pak fixační lepidlo BRALEP FIX 400.
  9. Volná pokládka bez lepení je možná v místnostech s plochou maximálně do 30 m², a to jen u vybraných typů PVC a vinylů a pouze pro domácí použití. K fixaci doporučujeme oboustranné lepicí pásky, například oboustrannou textilní pásku s textilním nosičem.
  10. Spoje jednotlivých pásů se po dostatečném vytvrzení lepidla nejčastěji „svařují“ za studena tzv. studeným spojem:
    • TUBA A – těsný spoj u zátěžových a bytových PVC
    • TUBA T – bezespárový spoj u PVC s filcovou podložkou
    • TUBA C – určeno pro opravné práce (spáry 0,3 – 4 mm)
    Další možností je svařování za tepla pomocí svařovací šňůry v barevném dekoru PVC. Tato metoda se dnes užívá již jen zřídka, obvykle ve velmi namáhaných průmyslových prostorech při profesionální pokládce.
  11. Na závěr pokládky se provede instalace soklových a přechodových lišt, a to jak z estetických důvodů, tak z důvodů praktických.
    • Soklové lišty zakrývají dilatační spáry mezi krytinou a stěnou a chrání stěnu při vysávání či vytírání před znečištěním.
    • Přechodové lišty zabraňují vnikání nečistot pod podlahové krytiny, třepení koberců, nechtěnému zvedání okrajů krytin a možnému zakopnutí. Zároveň jsou praktickým řešením přechodu mezi dvěma různými typy podlahových krytin, ale i vynikajícím řešením výškového rozdílu podlah.
  12. Přestože pokládka PVC podlah patří ke snadnějším, doporučujeme, aby ji prováděl odborník z předchozí praktickou zkušeností. Poraďte se proto vždy se svým obchodníkem.

Používání podlahových krytin z PVC

  1. Před prvním použitím po pokládce vyčistěte podlahovinu teplou vodou s přídavkem určeného čisticího prostředku. Doporučit můžeme aktivní čisticí přípravky firmy Uzin, například Základní čisticí přípravek RZ 150.
  2. Nepoužívejte rozpouštědla pro odstranění natištěného loga nebo informací na povrchu krytiny, použitou barvu lze smýt vodou.
  3. Nepoužívejte vosky ani leštidla.
  4. Pod nohy těžkého nábytku doporučujeme dát pevné podložky, aby se povrch krytiny nedeformoval. Na nohy židlí či nábytku vždy instalujte filcové, plstěné či teflonové ochranné podložky. Jedná se o snadno dostupné prostředky, které však udělají velkou službu a značně prodlouží životnost podlahy a dobu, po kterou si zachová svůj původní vzhled.
  5. Některé nečistoty nebo barviva, například dehet, tuky, oleje, vosky, inkoust z propisovačky nebo popisovače a podobně mohou proniknout do nášlapné vrstvy a způsobit těžko odstranitelné znečištění.
  6. Přírodní nebo umělé světlo způsobuje blednutí barev na všech podlahových krytinách. Toto je viditelné při srovnání s plochami zakrytými kobercem nebo nábytkem, které se potom jeví jako tmavší. Barevný rozdíl se vyrovná působením světla na tyto plochy po dobu několika týdnů.