Kdy je vhodnější lepená vinylová podlaha a kdy plovoucí?

Vybíráte vinylovou podlahu a nejste si jistí, jestli jsou pro vás vhodnější lepené dílce, nebo plovoucí vinylová podlaha? V tomto článku se dočtete, jaké jsou jejich výhody a omezení a kam se jednotlivé typy hodí.

Základní rozdíl je zřejmý již z názvů – vinylové dílce lepené jsou na vhodný podklad instalovány celoplošným lepením a jsou s ním proto pevně spojeny, kdežto vinylové dílce plovoucí jsou na podklad kladeny bez lepidla, pouze se lamely vzájemně spojí pomocí zámků, takzvaného clicku. S tímto rozdílem jde ruku v ruce tloušťka materiálu. Plovoucí lamely musí být podstatně pevnější, proto se vyrábějí ze silnějšího materiálu o celkové tloušťce 4,5 až 6 mm, aby odolaly tlakům, které na ně působí shora, a tahovým silám do stran. U lepených vinylových podlah tuto funkci přebírá kvalitní lepidlo a podkladová vrstva, proto mají celkovou tloušťku jen 2 až 3 mm.

Odlišné parametry materiálů a postup instalace propůjčují každému z těchto dvou typů vinylových podlah v závislosti na daném prostoru a místních okolnostech jak výhody, tak určitá omezení.

Výhody lepených dílců

  • snadná výměna poškozených lamel za nové
  • snadný prostup a minimální ztráty tepla při použití podlahového topného systému
  • vysoká odolnost proti otlakům od nábytku
  • nízká světlá výška celkové podlahové skladby
  • obrovský výběr dekorů na pohled nerozeznatelných od pravého dřeva, dlažby či kamene
  • možnost použití ve vlhkých prostorách
  • cenová dostupnost

Nevýhody lepených dílců

Pokládka lepených dílců vyžaduje zkušenost a precizní přístup, takže ne každý ji zvládne svépomocí. Podklad pod lepené dílce musí být perfektní – rovný, hladký, pevný, soudržný a suchý. Ideální je kvalitně provedená samonivelační stěrka, její použití ale zvyšuje celkovou cenu podlahy a dodržování technologických postupů prodlužuje dobu pokládky.

Vlastností, která může být za určitých okolností považována za nedostatek, je tepelná roztažnost materiálu, která je sice u kvalitních vinylů minimální, avšak zabránit mírné změně rozměrů dílců při teplotních výkyvech se nedá. Mezi lamelami vznikají velmi tenké spáry, řádově desetiny milimetru široké, které se zvýrazňují zanesením drobnými nečistotami, což zejména u velmi světlých dekorů může být vnímáno jako nežádoucí.

Lepené vinylové podlahy nelze pokládat na elektrické topné rohože a fólie, pouze na podlahové topení zalité v podkladu s pevným rovným povrchem. Stejně tak je nedoporučujeme instalovat do prostor s velkými teplotními výkyvy, jako jsou například víkendové chaty.

 

Výhody plovoucích vinylových podlah

  • snadná a rychlá instalace, kterou zvládne i šikovný kutil
  • menší náročnost na podkladní vrstvu (rovná, pevná a dostatečně vyschlá – betonový nebo anhydritový potěr, různé deskové materiály a podobně)
  • možnost pokládky na stávající podlahové krytiny (parkety, dřevěné podlahy nebo dlažby) – ideální při rekonstrukcích a v nájemních prostorách nebo všude tam, kde musí být zachována původní krytina bez poškození
  • snadná demontáž a případná opětovná instalace na jiném místě
  • použití celovinylových podlahových krytin i ve vlhkých prostorech
  • možnost pokládky na elektrické podlahové topení (vinylové plovoucí podlahy na HDF desce)
  • vinyl nové generace - systém RIGID, lze díky svému složení (minerálům v nosné desce) pokládat i v místech s teplotními výkyvy (na chalupě) nebo v místnostech s francouzskými okny, kde v létě svítí hodně slunce
  • výborné zvukově i tepelně izolační vlastnosti, které lze dále vylepšit kvalitní podložkou
  • není-li potřeba vyrovnání nebo jiná příprava podkladu, vychází plovoucí vinylové podlahy cenově nastejno jako lepený vinyl s nivelační stěrkou, v některých případech i levněji

Nevýhody plovoucích vinylových podlah

Ve srovnání s lepenými dílci se výměna poškozených lamel u plovoucích vinylových podlah provádí obtížněji. Většinou je zapotřebí podlahu rozebrat od okraje až k poškozené části a po výměně dílce ji znovu složit.

Pokud je podklad nerovný a je třeba jej vyrovnat samonivelační stěrkou, jsou pořizovací náklady na plovoucí vinylovou podlahu jsou vyšší než u lepených vinylových dílců. Pod většinu plovoucích podlah je nutné instalovat speciální izolační podložku.

Prostup tepla z podlahového topení je pomalejší než u lepených dílců, avšak za normálních okolností jen minimálně. Podlahy na HDF deskách doporučujeme nepokládat ve vlhkých prostorech, jako jsou sklepy, koupelny, prádelny a podobně.

V případě nejasností se na nás neváhejte obrátit, rádi vaše dotazy zodpovíme. Naše firma zároveň nabízí i samotnou realizaci podlah se zkušenostmi od roku 1997.